Aruba One Happy Islandkaart ArubaGeschiedenis
Klimaat
Toerisme
Bezienswaardigheden


Geschiedenis
Aruba werd ontdekt in 1499 door Alonso de Ojeda, Amerigo Vespucci en Juan de la Cosa. Het eiland werd samen met Bonaire en Curašao door de Spaanse Koning aan Juan de Ampies in eigendom gegeven en werden ook de "Islas de Los Gigantes" genoemd. Een bekend werk dat de hele geschiedenis vertelt van het begin van de Spaanse conquista en kolonisatie is de "Elegias de varones ilustres de Indias", geschreven door Juan de Castellanos. In 1636 werd Aruba overgenomen door de Nederlanders. Op 1 januari 1986 werd Aruba afgescheiden van de Nederlandse Antillen en werd het een volkomen zelfstandig en autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden (status aparte): Aruba verkreeg net als Nederland en de Nederlandse Antillen de hoedanigheid van volwaardig land binnen het Koninkrijk. Uitgaande van het recht op zelfbeschikking van elk der eilanden, aanvaardde men het besluit van Aruba om gebruik te maken van zijn zelfbeschikkingsrecht door definitief te kiezen voor de onafhankelijkheid. Nederland zou voor het verkrijgen van Arubaĺs volkenrechtelijke erkenning alle steun verlenen. In 1991 hebben Nederlandse en Arubaanse politici echter alsnog afgezien van de stap naar volledige onafhankelijkheid.

Rotsgebergte Ayo

top

Klimaat
Op Aruba heerst een tropisch klimaat met middagtemperaturen van gemiddeld 29 graden in december tot 32 graden in juli en augustus. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is rond de 600 mm, maar grote afwijkingen van deze hoeveelheid zijn mogelijk. In sommige jaren valt er meer dan 1000 mm, terwijl er in andere jaren nauwelijks een druppel regen valt. Het regenseizoen is in oktober, november en december. Tijdens dit seizoen valt de regen vooral in de nacht en in de ochtend; in de middag en avond is het meestal zonnig en droog. Aruba ligt niet buiten de orkaangordel, maar het eiland wordt slechts zeer zelden daadwerkelijk getroffen door een orkaan. Het komt zo nu en dan voor dat een orkaan vrij dicht langs het eiland trekt, waardoor een uitloper ervan voor harde wind en stevige regen- en onweersbuien zorgt.

Klimaat

top

Toerisme
Aruba heeft een grote en goed ontwikkelde toeristenindustrie. Er zijn vele luxe en minder luxe hotels, voornamelijk geconcentreerd langs de stranden aan de westkust. De bekendste stranden zijn Palm Beach en Eagle Beach, . Aan Palm Beach liggen de luxe op Amerikaanse toeristen gerichte hotels. Dit gebied wordt ook wel de "Highrise-area" genoemd, vanwege het feit dat de meeste hotels gevestigd zijn in (voor Arubaanse begrippen) hoogbouw. Eagle Beach, op korte afstand van Palm Beach richting Oranjestad, biedt hotels op een wat kleinere en intiemere schaal in laagbouw-huisvesting, vandaar de naam "lowrise-area". Oranjestad is ook een belangrijke plaats in de toeristenindustrie. Hier bevindt zich de haven voor de vele cruiseschepen die Aruba aandoen. De cruiseindustrie is een zeer belangrijke pijler van het toerisme op Aruba, omdat een groot deel van alle toeristen het eiland bezoekt tijdens een cruise. De laatste jaren ligt dit aantal rond de 550.000 passagiers per jaar. In Oranjestad zijn verder nog een aantal luxe hotels, een aantal luxe winkelcentra, diverse op toerisme gerichte winkelstraten waaronder de "Mainstreet" en horecafaciliteiten te vinden. Ook op andere plekken op het eiland is de nodige toeristenaccommodatie te vinden, onder meer in (particuliere) appartementencomplexen. Ook zijn er elders op het eiland nog diverse aantrekkelijke stranden. Voorbeelden zijn Rodgers Beach en Baby Beach, beide bij San Nicolas. Ook Arashi Beach, gelegen in de buurt van de California Lighthouse, is een populair strand.

Hotel op Aruba

top

Bezienswaardigheden
Een bekende attractie was de Natural Bridge, de langste natuurlijke brug in de Cara´ben. Op 2 september 2005 is deze ingestort, ongetwijfeld door de lange eroderende werking van zeewater en wind. Kleinere natuurlijke bruggen zijn overigens nog altijd aanwezig op het eiland, waarvan er zich een naast de resten van de ingestorte brug bevindt. Naast de Natural Bridge is er ook nog een ander natuurlijk ontstane bezienswaardigheid, de Natural Pool (Engels voor 'Natuurlijk Zwembad'). Langs de rotsige noordkust van het eiland bevind zich een, door rotsen afgeschermd, ge´soleerd stukje oceaan met een doorsnee en diepte van enkele meters. Doordat de ruwe zee ten noorden van het eiland hoge golven teweegbrengt die stukslaan tegen de rotsen, wordt de Natural Pool gevuld met water, flora en fauna direct vanuit de oceaan. De lokale bevolking beweert dat er van tijd tot tijd kleine haaien gevangen worden in de Natural Pool. De Natural Pool is alleen bereikbaar met een terreinwagen met vierwielaandrijving. De Altovistakapel nabij Noord is een andere bezienswaardigheid. Het is een klein kerkje midden in rotsachtig onbewoond gebied met uitzicht op de ruige zee aan de noordkant van Aruba. De Hooiberg is een opvallende heuvel (165 meter) in het midden van Aruba. Het is een kegelvormige heuvel met op de top diverse zendmasten. De Hooiberg is bijna vanaf het hele eiland zichtbaar, en is een opvallende verschijning doordat de heuvel eenzaam boven een vlakte uitsteekt. Hoewel de Hooiberg vroeger (ten onrechte) als hoogste heuvel beschouwd werd. is de hoogste heuvel de Jamanota, met 188 meter. Nationaal Park Arikok is een park dat een aanzienlijk deel van het eiland beslaat. Het park bestaat uit een ruig bergachtig landschap met veel stenen en cactussen. Het park is vrij toegankelijk met een auto, een terreinwagen is wel sterk aanbevolen.

Natural Bridge

top


Download hier het font wat ik heb gebruikt.Klik op deze link om het plaatje van het strand te bekijken.Klik op het plaatje om de vergroting te zien.

Palm Beach op Aruba

Valid HTML 4.01 Transitional